Gorillakonst

Ladda ner PDF om projektet

Under 2024/2025 kommer Gorillakonst rulla som en utställningsserie med halländska konstnärer. Vi tar emot ansökningar om att ställa ut löpande och du som utställare har fria händer att göra vad du vill inom husvagnens väggar – precis vad du vill.
Dramalogen fungerar som producent och hjälper dig att curera vagnen om så önskas.
Vagnen kan även användas som inspirationsvagn. Enligt överenskommelse får du som konstnär låna vagnen under en period för att bo, leva och inspireras av halland. Även om vagnen är försiktigt inredd är den fullt duglig som bo-plats, om än lite primitiv.
Vill du ha besök av vagnen? Har du en verksamhet, en föreläsning eller bara en parkering som längtar efter gorillakonst? Tveka inte att höra av dig!

Vem har bestämt vad är en konsthall är?

Gorillakonst är en form där du som utövare får gå ifrån invanda regler och tillvägagångssätt, ett sätt att skala av men också flippa ut. Det är också en plats för dig som besökare, som är välkänd men kanske inte förknippas med konst – utan mer basala behov. En husvagn kan symbolisera både höjden av svenskhet men också en blinkning till vårt förhistoriska primitiva jag. Att resa runt trångt på campingar, äta, sova, föröka sig mitt i naturen. Där någonstans i en bokskog, en campingplats utmed havet eller en parkering på en hektisk lönelördag, där föds och göds gorillakonst – där människan är. Gorillan vill inte förknippas med gerillakonsten, detta är ingen motaktion eller provokation, utan ett stillsamt komplement till rådande ordning; vem vet – kanske dyker vi upp utanför en konsthall en dag. Vi ses någonstans!

Synonymer till primitiv

  • Outvecklad, rudimentär, underutvecklad, rå, uråldrig, atavistisk; enkel, torftig, simpel; ursprunglig, grundläggande, genuin
    Motsatsord
  • Högtstående, högt utvecklad, civiliserad; elegant

Variabeln

I vårt samhälle idag kan det även för den mest verbala vara svårt att göra sin röst hörd. Inte minst för att många utav oss lever i ett konstant media-brus där man tävlar om vem som lagar bäst mat, tränar mest eller har läst rätt bok, samtidigt som världen springer förbi utanför fönstret.

Även om internet öppnar dörrar till världen och relationer, så finns det fortfarande sammanhang som inte syns lika tydligt i bruset. Vad är en demokrati värd, om inte alla kommer till tals?

En redaktion som består av medarbetare från Halmstad kommuns dagliga verksamheter för människor med funktionsvariationer samt kulturskapare från Dramalogens nätverk.

Sedan Variabelns start 2018 har dess uppgift varit att låta alla komma till tals, med historier från människor som inte vanligtvis tar upp pennan och skriver en insändare, eller ger ut en bok. Styrkan i redaktionen är att vi är olika och tillsammans bidrar vi med en stor portion glädje, en nypa allvar och hela världens färger av kärlek till er.

Variabeln hittar ni på variabeln.se

Hstd Method

Under 2023 beviljade ett utvecklingsstöd för ett musikprojekt som kommer löpa i Dramalogens lokaler under 2024 av Region Halland. Det drivs av två professionella musiker som är knutna till Dramalogens
nätverk. Projektet handlar om att värna, utbilda kring och lyfta fram den urbana scenen ut till den redan befintliga kulturscenen. Som exempel kan man i större städer idag, där det finns musikhögskola se att hip
hopen står betydligt högre i kurs än för några år sedan, jazzmusiker gör samarbeten och de stora artisterna backas av Sveriges bästa musiker. Så är fallet inte i vår region, den trenden har inte satt sig, det är helt enkelt samarbeten som inte finns ens som begrepp än. Men det vill projektet ändra på. Projektet har med sina initiativtagares erfarenhet identifierat att den ena målgrupp som är den urbana scenens utövare står långt ifrån instrument och har inte samma självklara väg in i att producera för dem. På de stora scenerna ute i Sverige och utanför är den urbana scenen den som har absolut bredast instrumentering med sig på scen. Detta är något som projektet vill introducera här.

Hstd method kommer att verka för samarbeten och dialoger startas mellan musiker och utövare i alla genrer för att dels bredda erfarenheter men också ge möjligheten för publik att få en ny
upplevelse.

Impro Halmstad

Kom och spela improvisationsteater med oss!

Vi träffas för att spela impro tillsammans – lekfullt och kravlöst. Vi utforskar spontanitet, samarbete och fantasi i en rolig, avslappnad och trygg atmosfär! Alla är välkomna, både nybörjare och de som spelat tidigare.

Vi träffas varje tisdag och börjar med gemensam fika 17:30. Därefter spelar vi impro från 18:00 och under cirka 2 timmar.
Plats: Dramalogen på Larsfridsvägen 9 i Halmstad.
Du är välkommen att prova på (eller bara komma och titta) ett par gånger innan du bestämmer dig. Detta gäller även längre fram under hösten.
Kostnad: 200 kr per termin. Betalas på plats via swish till 123 120 65 56 (betalas vid tredje tillfället du kommer).
Anmälan: genom att klicka på ”kommer” i Facebookeventet, eller genom ett meddelande till Halmstads Kvartersteater på Facebook, eller via mejl till kvt@kvartersteatern.se
Hjärtligt välkommen!
I samarbete med ABF Halland

Halländsk teaterfestival 2024

Dramalogen är medarrangör för det här projektet.

Föreställningar – Möten – Workshops – Inspiration

När: 4-6 oktober 2024
Var: Falkenbergs Teater – Smedjan
För vilka: Amatörteaterarbetare från 15 år

Vad händer?

FREDAGSKVÄLL – Soppa, Quiz och Karaoke

LÖRDAG – Workshops à la Carte med Teater Halland: Scenframställning o röst, Dekorbygge o scensäkerhet, Marknadsföring Dramaturgi o berättande, Rekvisita – tillverkning o patinering
Föreställningar o samtal, Kabaré Öppen Scen på kvällen!

SÖNDAG Workshop i Smink & Mask med Helena Andersson Workshop i Commedia dell´arte med Anna Svensson Kundromichalis
Föreställningar på eftermiddagen

Detaljerat program inom kort!
Kom en dag eller två!
Anmäl er grupp eller dig själv som fri amatör!
Deltag med en scen eller del av föreställning, ca 20 minuter!

Uppträd på lördagkvällens kabaré öppen scen med en sång, en dans eller sketch. Under helgen kommer cafeet vara öppet och möjligheten till mat för en billig peng finnas.

Anmäler genom att maila namn, personnummer, mejladress och telefonnummer till info@dramalogen.se
Sista anmälningsdag 16 september.

Frågor?
Maila dessa och ditt nummer till ika@hbf.se – så ringer jag upp!